nyitvatartás: H-P: 10.00-17.00 Minden hónap utolsó szombatján: 9.00-16.00

A múzeumi függöny mögött: Mosogatni jó…

Minden háziasszony tudja, milyen fontos, hogy a tányérok, edények, evőeszközök tiszták legyenek. Nincs ez másképp a múzeumi tárgyakat illetően sem. A márciusban lezajlott raktár-fertőtlenítés után eljött az április, amikor a jó idő már lehetővé teszi, hogy a tárgyak gyorsan megszáradjanak. Merthogy szigorú szabályai vannak a műtárgytisztításnak!

Nem esünk neki fémdörzsivel az eszközöknek még akkor sem, ha úgy látjuk, hogy a kezünkbe került alumínium edénykét bizony nem egy gondos háziasszony adta be a gyűjteménybe. Átnézzük, felírjuk a leltári számát, ha úgy látjuk, megjegyzéseket írunk. Ezek után langyos, Ultrával kevert vízzel átmossuk, szükség esetén puha sörtéjű körömkefével vagy fogkefével (Mire nem jó a fogkefe? :D) ledörzsöljük róla az ételmaradékot, egyéb koszt. Ha a kosz nem akar lejönni, beáztatjuk, és reméljük, hogy másnap reggel már sikerül a művelet.

Fémet, fát, bőrt minden esetben szárazra törlünk, ezzel megakadályozzuk a tárgy további károsodását. (Tehát, ha nem tocsog vízben a nagymama fa képkerete, akkor nagy valószínűséggel nem fog rövid időn belül szétrohadni.) Műanyagot, üveget, kerámiát, netán követ száradni teszünk, akár ki a melegbe, vagy kis páratartalmú helyiségbe. Nem, nem a földre, hanem jó nedvszívó anyagra, de mi például szétszedett dobozokat használunk erre a célra.

Mi történik akkor, ha egy kitüntetés kerül a kezünkbe? Egyik része textil, másik része fém. Nem áztatjuk vízbe, hanem előveszünk egy finom ecsetet, és óvatosan lesöpörjük a port a textil részről. A fémet, ha nem szükséges, értem ezalatt, hogy nem tiszta sár, satöbbi, akkor elég puha ruhával áttörölgetni. Ha az előbbi eset áll fenn, akkor óvatosan lemossuk, szárazra töröljük, és elgyönyörködünk benne. Ezek után nemsokára gondos kezek becsomagolják, polcra teszik, s talán rövid időn belül már nem csak a múzeum dolgozói, de a látogatók is megcsodálhatják egy kiállításban a többi, szépen elmosott tárggyal együtt.

Petlánovics Eszter
gyűjteménykezelő

© Petlánovics Eszter – Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény Adattára

Comment(1)

  1. REPLY
    muzeumcsurgo_admin says

    Szép munka!

Post a comment