Digitalizációs stratégia

Az elmúlt évek során nyilvánvalóvá vált a muzeális intézmények számára, hogy a digitális technológia elengedhetetlen a korszerű szakmai munkához. A kulturális örökség megőrzésének, hozzáférhetővé tételének egyik jelentős irányvonala a gyűjteményekben őrzött kulturális javak digitalizációja.

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteménye több mint 12 ezer tételből álló tárgyi-, dokumentum- és iratanyaggal, archív fotógyűjteménnyel rendelkezik. A digitalizálás célja, hogy ezt a nagy mennyiségű, mind helytörténeti, mind történelmi, néprajzi értékű gyűjteményt megőrizhetővé, kutathatóvá tegyük elektronikus formában is.

A digitalizálás során a gyűjteményi anyag ellenőrzésével párhuzamosan zajlik azok digitalizálása. Elsődlegesen elkészült a helytörténeti, archív fotók szkennelése, ezzel elkerülhető a helytörténeti kutatások során a sérülékeny fényképek többszöri mozgatása. Emellett a tárgyak fotózása, adatbázisba rendezése 2016 második felétől kezdődhet, a szükséges technikai eszközök (fényképezőgép, számítógép) beszerzésével. A gyűjteményi anyaggal kapcsolatos munkák várhatóan 2018-ra fejeződnek be, míg az új bekerüléseket folyamatosan kell digitalizálni.

A digitalizálás során létrejött képfájlok legalább 2 számítógépen, valamint DVD lemezeken tárolandók. A hosszú távú stratégiai tervek között szerepel külső meghajtó vásárlása, amellyel az adattárolás és kutatás egy további módja is megoldható. A DVD lemezeket 5 évente meg kell újítani.

A digitalizált anyagok helyben felhasználhatók – megfelelő hivatkozással – a kutatók számára, valamint a múzeumpedagógiai előadásoknál, közművelődési programok során.

 

Csurgó, 2016. március 7.

 

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény © 2019 | IMCOM BT | Minden jog fenntartva!