Csurgó város „első oskoláját”, amely ma a múzeum épülete is, 1792-ben gróf Festetics György alapította. Itt lakott és tanított az 1799-1800-as tanévben Csokonai Vitéz Mihály, s feltehetően itt írta több művét is (Jövendölés az első oskoláról a Somogyban, Az özvegy Karnyóné). Az épületben működött református templom az 1860-as évek végéig, valamint egy ideig gimnázium, tanítóképző, és kollégium is. A mai napig Csurgó iskolaváros jellegének jelképe.

A Somogyi Református Egyházközség 1993-ban adta át a városnak múzeum céljára. Az épület átalakítása után 1995-ben Raksányi Lajos festőművész születésének 100. évfordulóján nyílt meg új otthonában a gyűjtemény.

2015-ben a megye „első oskoláját” a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Nagykönyvtárával együtt történelmi emlékhellyé nyilvánította a Nemzeti Örökség Intézete.

„A történelmi emlékhelyek az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt.”

Nemzeti Örökség Intézete

http://nori.gov.hu/tortenelmi-emlekhelyek/Csurgo/csurgo-a-reformatus-kollegium-es-nagykonyvtar/

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény © 2019 | IMCOM BT | Minden jog fenntartva!