nyitvatartás: H-P: 10.00-17.00 Minden hónap utolsó szombatján: 9.00-16.00

„Ez vagyok” – Hadik Magda szobrászművész (1914-2004) gyűjteményes kiállítása a Történelmi Parkban

Nem véletlen, hogy megszülettél, hogy pont oda helyeztettél, ahol vagy.” – vallotta Hadik Magda, aki 1938-ban költözött Csurgóra férjével. A fiatalasszonyt lenyűgözte a város, a gesztenyefák sora és valószínűleg akkor még nem sejtette, hogy milyen mélyen fog kötődni ehhez a helyhez.

 

Az, hogy Csurgón megismerkedett az agyaggal, mint formálható anyaggal, nagyban meghatározta további életét. Tizenöt évvel később végzett a Képzőművészeti Főiskolán Budapesten, de Csurgóra és gyerekkora színhelyére, Makóra gyakran hazajárt. Halála után a két múzeum között oszlott meg a hagyatéka, s e két gyűjtemény az alapja a Történelmi Parkban nyílt tárlatnak. Ezek mellett magántulajdonban levő szobrok, plakettek tekinthetőek meg, számos olyan is, amelyek még soha nem voltak kiállítva.

 

Csurgóra került alkotásai 2005 óta láthatóak a Helytörténeti Gyűjteményben, akkor nyílt ugyanis állandó kiállítása. Tavaly Makón mutatták be a munkáit, ekkor vetődött fel egy nagyobb, gyűjteményes kiállítás gondolata. Idén – alig fél évvel később – a Hadik család, a makói József Attila Múzeum, a csurgói Történelmi Park és Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény együttműködésével ez meg is valósult.

 

A 2018. március 1-re tervezett megnyitót megakadályozta a rossz időjárás, ezért új időpontban, március 9-én 17 órakor került rá sor. Füstös János, Csurgó Város polgármestere köszöntötte a vendégeket. Köszöntőjében kiemelte, hogy Hadik Magda, mint a város díszpolgára jelentős helyet foglal el Csurgó életében. Decsi Richárd előadása után Szászfalvi László országgyűlési képviselő úr megnyitotta a kiállítást. Ez azért is volt érdekes, mert évekkel ezelőtt az állandó kiállítást is az ő szavaival nyitották meg.

 

Hadik Magda itt van ma is velünk, itt van ma is közöttünk, az ő szellemisége, és hiszem azt, hogy ő végleg itt is van, végleg itt is marad velünk, és mindig akar nekünk valamit újat mondani, valami szépet mondani, valamilyen módon bennünket motiválni az életnek a szeretetére, ahogyan ő vallott, hogy „az én életem akkor csupa öröm és boldogság volt”. Ő valóban egy hangszer volt Isten kezében, ki néhány dallamot – tegyük hozzá, sokféle módon – játszott őrajta, játszott az ő életén keresztül. Ezek a dallamok most már itt szólnak közöttünk…” 

 

A kiállítás nem csak Hadik Magda alkotásait mutatja be, hanem az embert a kő-és bronzszobrok mögött. A vele készült interjúk hallgatása során, miközben makói gyermekkoráról, férjéről, Csurgóról, a II. világháború borzalmairól, főiskolai éveiről vagy a szobrászatról mesél, úgy érezzük, hogy köztünk van, ott ül mellettünk vagy velünk szemben.  Műteremlakásának megidézésével igyekeztünk még közelebb hozni mindenkihez, hogy ne csak a szobrokat lássák, hanem a helyébe is képzelhessék magukat. Lássák, hol álmodott és teremtett. Megértsék őt és azt a hitet, amellyel élt és alkotott.

 

A megnyitón jelen volt a művésznő rokona, valamint Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatója. Az állófogadáson Dr. Hadik György helyett, aki fontos elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, ő mondta a pohárköszöntőt.

 

Köszönjük a segítséget és támogatást a Hadik családnak, a makói József Attila Múzeumnak, a Csurgói Történelmi Parknak, Szabó Balázsnak és mindenkinek, aki valamivel hozzájárult a kiállítás elkészültéhez!

 

A tárlat 2018. április 27-ig tekinthető meg a Csurgói Történelmi Park nyitvatartási idejében.

 

 

Petlánovics Eszter

Post a comment