Korosztály: 6-14 évesek
Létszám: max. 15 fő
Időigény: 45-90 perc
Anyagszükséglet: kifújt tojás (db/fő)

A foglalkozásra látogatók megismerkedhetnek a hagyományos tojásfestési technikákkal és mintakinccsel. Megtekinthetőek a gyűjteményi anyagban lévő festett tojások is, amelyek akár mintának is kitűnőek.

A viasszal írás a legismertebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb technika. Megfelelő íróka nélkül nem lehet könnyen dolgozni vele, a rajzolás pedig gyakorlatot igényel. A bemutatás és kipróbálás megoldható, de főleg a gyerekek esetében vigyázni kell a forró viasszal.

A mintarajzolást legkönnyebben a már megfestett tojásba fogpiszkáló segítségével ecet maratásával lehet bemutatni, gyakorolni. Ezzel a módszerrel nagyon precíz, vékony vonalak húzhatók, és előrajzolás után könnyű követni a mintát, ami sikerélményt okoz a kevesebb kézügyességgel rendelkezőknek és a kisebb gyerekeknek is.

Az óvodások és az alsós általános iskolások számára – mivel nekik nehéz a kifújt tojással dolgozni –, a berzselés az ajánlott módszer. Maguk gyűjthetnek az udvaron növényeket, amiket a segítő rákötöz a tojásra, és hagymahéjjal együtt megfőz.

Kiegészítő foglalkozásként a hagyományos tojásírás mintákból álló színezőt díszíthetnek, illetve mintakincset rajzolhatnak.

 

A múzeumpedagógiai foglalkozásra előzetes bejelentkezés szükséges!

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény © 2019 | IMCOM BT | Minden jog fenntartva!