nyitvatartás: H-P: 10.00-17.00 Minden hónap utolsó szombatján: 9.00-16.00

Gázos lesz a helyzet tavasszal a csurgói múzeumban

Július közepén lezajlott az egyik legnagyobb és legsürgősebb munka a csurgói Gyűjteményben: felmértük az udvaron lévő melléképületben található gyűjteményi anyag állapotát. Sajnos tapasztalnunk kellett, hogy az előzetes elképzeléseknél sokkal súlyosabb károk keletkeztek a kinn tárolt tárgyakban. Mindegyik helységben elterjedt a penész- és az aktív szúfertőzés. Ugyanakkor megdöbbentett minket a bútorgyűjtemény és a kisebb fatárgyak változatossága, hatalmas mennyisége, amely pótolhatatlan értéket képvisel. A lehetőségekhez képes letisztítottuk a tárgyakat, rendszerben helyeztük vissza a raktárakba, amelyek – rossz állapotuk, téglarétegig nyúló penészfertőzöttségük és vizesedésük miatt – hosszú távon sajnos alkalmatlanok a bútor- és gazdasági anyag tárolására. A tárgyak restaurálása csak azok kezelése, fertőtlenítése után kezdődhet meg, amely mind a szú-, mind a penészfertőzés esetén egészségügyi gázmester által koordinált gázos fertőtlenítéses eljárással történik.

Augusztus elején NKA pályázatot nyújtott be az intézmény, amellyel a gyűjtemény hosszú távú megőrzéséhez szükséges gázos fertőtlenítésre is lehetett anyagi támogatást szerezni. A megpályázott összeg majdnem teljes mennyiségét, 250 000 Ft-ot megnyertük, így tavasszal megkezdődhet a raktárak kármentesítése. A kezelés után már épületen belülre szállítható az anyag, nem veszélyezteti a továbbiakban az ép tárgyakat a fertőzés lehetősége. Így már megfelelő környezetet tudunk biztosítani a kinn tárolt gyűjteménynek is, ezzel megakadályozzuk a további állagromlást és további állományvédelmi pályázatokkal helyreállításuk is megtörténhet. Ezzel nem csak az utókor számára való megőrzése biztosítható a helytörténeti szempontból is fontos anyagnak, hanem kiállíthatóvá is válnak a tárgyak.

Mivel a gázos fertőtlenítés során emberi egészségre is veszélyes anyaggal dolgoznak, előreláthatóan az április közepétől júliusig terjedő időszakban a Gyűjtemény átmenetileg nem lesz látogatható, ezzel kapcsolatban megértésüket köszönjük!

Tüske Anita
Gyűjteményvezető

© Tüske Anita – Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény Adattára

Post a comment