A múzeumpedagógiai foglalkozások kezdeteinek a Papp Imre és Imréné tanárházaspár által létrehozott Honismereti Szakkört tekinthetjük. A szakkör az 1960-as években kezdte működését az I. sz. Általános Iskolában (mai Eötvös József Általános Iskola), amikor még a tárgyak gyűjtése és a honismereti munka megismertetése a gyerekekkel a rajz tantárgyhoz kapcsolódott.

1966-ban kezdődtek az első gyermek-és felnőtt helytörténeti szakköri foglalkozások a Csokonai Művelődési Házban. A szakkör keretein belül amellett, hogy Csurgó és környékének múltját, helytörténetét, néprajzát kutatták és gyűjtötték a résztvevők, tanulmányozták például a cseréptárgyak restaurálásának menetét, illetve a szőttesek készítésének módjait. Kirándulásokat és filmvetítéseket, népdalhallgatásokat szerveztek, tanulmányutakon vettek részt, néprajzi kiállítást terveztek és hoztak létre. A szakkör munkája egészen 1975-ig tartott, amikor létrejött a Helytörténeti Gyűjtemény.

A jelenlegi múzeumpedagógiai foglalkozások 2012-ben kezdődtek el a muzeológus vezetésével. Szakember hiányában a kínálat teljes kidolgozása a mai napig folyamatban van, de tervben van egy múzeumi szakkör létrehozása is 2017-ben.

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény © 2019 | IMCOM BT | Minden jog fenntartva!