nyitvatartás: H-P: 10.00-17.00 Minden hónap utolsó szombatján: 9.00-16.00

Plakátok a múltból

Idén februárban az Ami megmaradhat… című kiállítással indult útnak Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteményének azon kezdeményezése, hogy a raktárokban őrzött, ritkán vagy eddig még egyszer sem látott műtárgyakat az időszaki tárlatok keretében bemutassa. A gyufacímkék, szuvenír babák, viseletek és néprajzi tárgyak után a plakátok kerültek sorra.

 

A múzeum legalább száz plakát és még ennél is több szóróanyag „otthona”, amelyek eddig nem kerülhettek a közönség elé. Egyes darabok jelenleg is digitalizálás és dokumentálás alatt állnak. Az eddigi kutatások alapján a legkorábbi 1935-ból való, kézzel írták, és nem tekinthető egészen plakátnak, hiszen grafikai elemeket nem tartalmaz, viszont talán pont ugyanezért érdekes.

 

A plakátok története egészen az ókorig vezethető vissza, igaz, akkoriban még nem kereskedelmi célokkal készítették őket. Elterjedésüket a nyomdatechnika fejlődésének köszönhetjük. Stílusukat nem csak a művészet, de a politika is nagyban befolyásolta. A kiállított legrégebbi és legújabb plakát között nyolcvankét esztendő eseményei, emlékei, történelme tekinthető meg, ezzel egyidőben a plakátok stílusbeli változásai is nyomon követhetőek.

 

A megnyitót 2017. október 4-én 17 órakor Szabó Sándor, Csurgó Város alpolgármestere tartotta. A kiállítás 2017. november 3-ig tekinthető meg a Helytörténeti Gyűjtemény nyitvatartási idejében.

 

 

Petlánovics Eszter

© Szabó Balázs – Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény Adattára

Post a comment